Вече стана ясно, че цените на газа ще растат, а с тях и цената на парното

През последната седмица стана ясно, че цените на газа ще растат, а с тях и цената на парното. Синдикатите пресметнаха, че с поредното увеличение всеки месец сметките ни за парно ще набъбват средно с по 24 лв. и то за живеещите в гарсониера. Вече се увеличи и цената на хляба, на застраховка "Гражданска отговорност", както и на други стоки и услуги. За 61% от софиянците цената на парното ще скочи с 8%.

ПО-СКЪПО ПАРНО: Цената на топлата вода може да скочи с между 2% и 9%

Имаме сериозно увеличение на доходите през последните години при една доста ниска инфлация. Такива са данните, а и това мислят хората. Приближаваме към средноевропейските нива на съотношение доходи спрямо цени“, коментира за “Събуди се“ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Ще платим ли по-малко за ток заради по-хладното лято? (ВИДЕО)

“Делът за разходите за жилище в бюджета на бедните домакинства е доста голям. В богатите домакинства той е около 10%. Тоест намалява като дял от общите разходи, тъй като отчитаме растеж на общия доход“, допълни още Димитров.

ПРИРОДНИЯТ ГАЗ ПОСКЪПВА: Увеличението ще се отрази на сметките ни за парно

Той сподели, че за съжаление 75% от всички домакинства живеят с недостатъчно средства за месеца.

“Цените са сигнал, те са механизъм в икономиката. Когато се опитваме да ги регулираме, те спират да играят тази функция. За повечето хора в България увеличение на хляба с 10 стотинки няма да промени семейния им бюджет“, каза от своя страна икономистът Лъчезар Богданов.

Обсъждат новите цени на тока и парното

Той допълни, че голяма част от най-бедните хора всъщност са безработни, 2/3 от тях са хора с основно образование.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.