Преди 2 дни 50 милиона акаунта на потребители бяха хакнати

90 милиона са засегнатите от хакерска атака във Facebook. Администраторите на социалната мрежа заявиха, че наскоро е имало пробив в системата от неизвестни лица, които са се възползвали от слабости в сигурността на платформата и така са получили достъп до профилите на хората.

Пряко засегнати са 50 милиона души, а потенциални жертви са други 40 милиона. За да бъдат защитени потребителите, всички те е трябвало да се пререгистрират. Сред засегнатите има и българи.

Откраднатата информация от Facebook може да е повече от очакваното

“Първо на служебния си компютър открих, че трябва да се логна наново и се зачудих защо е така, но си помислих „А, нищо особено”. После като се прибрах вкъщи, видях че и на домашния си компютър съм разлогнат и трябва там да се логна отново. След това си погледнах телефона и същата работа“, сподели Тодор, който е един от засегнатите.

Хакнаха Facebook: 50 милиона акаунта са разбити

“Във вторник открихме, че атаката е срещу потребители на Facebook, а в четвъртък проблемът вече беше решен и решихме да се погрижим за сигурността на потребителите, като ги разлогнем“, каза вицепрезидентът на Facebook Гай Росен.

“Това е един от най-сериозните пробиви, да не кажа може би първия случай, в който Facebook реално бива сериозно компрометиран по отношение на сигурността. Най- вече по отношение на сигурността на акаунтите на потребителите“, коментира специалистът по киберсигурност Борис Гончаров.

Хакери крадат профилите ни за минути чрез фалшиви съобщения

Той добави още, че такива атаки обикновено имат отражение в рамките на 6 месеца до година. Всички засегнати потребители са използвали една и съща функция на социалната мрежа.

МЕРКИ СРЕЩУ КИБЕРАТАКИТЕ: Брюксел приема ново законодателство

Специалистите по киберсигурност съветват да прегледаме списъка с влизанията ни в социланата мрежа и ако забележим логване в устройството от необичайно място да подадем сигнал.

Репортери: Василена Гръбчева и Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.