Професорът от университета в Пиза казал това по време на презентация на научен форум

ЦЕРН отстрани водещ учен, след като той заяви, че физиката е „измислена от мъже”. Коментарът на професор Алесандро Струмия от университета в Пиза бе направен по време на презентация, организирана от Европейския център за ядрени изследвания, съобщава Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Учени разбулват тайните на антиматерията

Институцията публикува изявление, в което се дистанцира от изказването на професор Струмия, който ще бъде извикан за обяснения пред вътрешната дисциплинарна комисия. От ЦЕРН определиха презентацията на учения като „крайно неприемлива”.

ЦЕРН винаги се е стремял да провежда своята научна мисия в мирна и толерантна среда”, се посочва в изявлението на институцията. В него се подчертава, че презентацията на учения е в строг разрез с „Кодекса на поведение” на ЦЕРН.

От институцията заявиха, че за жалост възгледите на учения „рискуват да хвърлят сянка върху важните послания и постижения на научния форум”.

Професор Струмия бе един от ораторите на научен форум в Женева, чиято основна тема бе високо енергийната физика и половото равенство. Той заяви пред аудитория, съставена основно от млади жени физици, че резултатите от неговото изследване доказват, че „физиката не е сексистка спрямо жените. Въпреки това истината не е важна, защото всичко се дължи на политическа битка, налагана от външни фактори”.

Научен център в София с технология от ЦЕРН

Той представи серия от графики, които според него показват нагледно как жените измествали мъже, чийто изследвания били цитирани повече от учените в техните публикации. Това пък било гаранция за по-високо качество. Професор Струмия предостави и данни, които според него показват, че мъжете и жените изследователи са били равнопоставено цитирани в началото на своите кариери, но мъжете имали по-добри резултати с развитието си.

От ЦЕРН, който в момента се управлява от първата си жена генерален директор в своята история, заявиха, че не са били уведомени предварително за съдържанието на изследването на професор Струмия.

През 2015 г. нобеловият лауреат професор Тим Хънт подаде оставка от поста си в Лондонският университет, след като каза пред млади жени учени на конференция в Южна Корея, че „проблемът с момичетата в лабораториите се състои в това, че когато ги критикуваш, те плачат”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.