Помните ли Красимира Обретенова?

Помните ли Красимира Обретенова? Едно от лицата на протестите на майките на деца с увреждания, прекарала стотици часове заедно с детето си на жълтите павета и пред вратите на институциите.

Социалното министерство отговори на майката, разплакала Борисов

През април тази година обаче Красимира избра да протестира, като напусне България. Превърна се в здравен емигрант. Избра да отглежда детето си в Холандия. Как се промени животът на семейството?

„За първи път от 15 години няма да участвам физически в протест на родители на деца с увреждания”, казва тя.

Майката, разплакала Борисов: Премиерът да ми се извини лично

Вместо това Красимира Обретенова събра живота си в куфар, за да напусне България. Детето й е на 16 години. Родена е здрава, но менингит като малка й нанася непоправими увреждания. Преди 8 години решава да е по-близо до системата. Мести се в София, но и това не облекчава животът им.

Красимира е жената, която осъди Социалното министерство заради начина, по който предоставя помощни средства. Тя емигрира в Холандия с детето си. Шест месеца по-късно една от мечтите й вече е факт – днес е първият ден, в който дъщеря й е била сама на училище.

Хора с увреждания срещу "увредената" система

Разликата между Холандия и България определя като цивилизационно разминаване. Пълната промяна в живота на Красимира тепърва предстои. Има възможност да работи, каквото пожелае.

Въпреки това на хиляди километри от жълтите павета тя не спира да се вълнува от проблемите, които до вчера са били и нейни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.