Стотици родители и деца на протест, искат достоен живот

Родители на деца с увреждания протестираха под прозорците на властта. Те поискаха достоен и справедлив живот за своите деца.

„Напълно не съзнават какво може да се направи с такива хора като мен”, казва Мартин Крумов.

Такива хора като Мартин така са разбрали държавата. Не знаела какво да прави. А той, в силата на младостта си, на 25 години, е завършил компютърни технологии. Но е болен.

По темата

„Защото имам лека умствена изостаналост. Замятам единия крак. Когато започна да тичам, започвам да се клатушкам насам-натам”, разказва Мартин.

Насам-натам клатушка бъдещето му и държавата. Праща го от комисия на комисия.

Стотици живи хора с живи проблеми протестираха от Парламента до Министерския съвет. Поискаха си регистър за пети път. Да знаят - колко са и от какво са болни.

„Моят живот е съсипан. Съсипан като възможност за реализация. Аз не съм учила за болногледач”, казва Красимира Обретенова, майка на дете с увреждания.

Филип почти е усвоил помагането на болни. Грижи се за придвижването на инвалидите на летището. И на протеста им ги подкрепя.

Реформите майките и децата с увреждания си искат от новата власт.

„Става дума за един допълнителен ресурс, който да бъде насочен към пълнолетните деца с увреждания”, казва министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

На въпросите на майките, Петков обеща да отговори до края на другата седмица, за да има напредък. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.