В момента той е 2600 лева, а идеята е да стане 3000 лева

Опозицията е готова да подкрепи идеята на правителството за вдигане на максималния осигурителен доход. В момента той е 2600 лева, а идеята е да стане 3000.  От ДПС определиха идеята като предпазлива, а от БСП - като тяхна, открадната от ГЕРБ.

Междувременно стана ясно, че социалният министър не е присъствал на срещата между управляващите и синдикатите за новия размер на осигуровки и пенсии.

ДПС са изненадани и озадачени. Съгласието между управляващите и синдикатите за повишаване на максималния осигурителен праг било взето без мотиви и в отсъствието на социалния министър.

Предлагат скок на максималния осигурителен доход

„В програмата за управление на правителството, е казано, че няма да се вдигат осигурителните вноски и данъци. Да се предлагат решения, изключително сериозни, в отсъствието на министъра на труда и социалната политика, аз мисля, че това е едно пренебрежение към институцията Министерство на труда и социалната политика”, заяви Хасан Адемов, ДПС

„Не бях поканен, а и в същото време имах други ангажименти. Участвах преди и след това”, заяви социалният министър Бисер Петков.

Въпреки че социалният министър беше „за” падането на тавана на пенсиите, днес той подкрепи неговото увеличаване. Защити и вдигането на максималния осигурителен праг.

„Аз мисля, че това решение е добро. Имаме 2 в 1 – увеличаване на максималния осигурителен доход, който ще осигури допълнителни приходи, от друга страна ще има ефект върху разходите”, заяви Бисер Петков.

А  левицата дори поздрави управляващите.

„Браво на колегите, че признават политиките на БСП. Стъпка в правилна посока. Ние го предлагаме от години и досега беше отхвърляно от колегите от ГЕРБ”, заяви проф. Румен Гечев, БСП.

Предложението на синдикатите предвижда максималния осигурителен доход от 2600 лева сега да стане 3000 лева. А целта - таванът на пенсиите от 1 юли да стане 1200 лева. Бизнесът е категоричен - отхвърля предложението на профсъюзите, а последната дума е на Народното събрание.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.