Те ще надушавт предстояща хипо- или хипергликемична криза

Знаете ли, че кучетата могат да спасяват животи само с носа си? Новата програма на Фондация "Очи на четири лапи" обучава лабрадори, които могат да надушат предстояща хипо- или хипергликемична криза при хората, страдащи от диабет. Нови 10 кученца търсят своите семейства.

Нобел е лабрадор, обучен по програма на Фондация "Очи на четири лапи". Четириногият приятел е първото куче в България, научено да предусеща хипокликемични кризи.

"Той трябва да ме бута когато имам захар под 4, тоест хипогликемична криза", каза Катерина, която страда от диабет.

ВДЪХНОВИТЕЛИ НА ДОБРОТО: Какво е нужно, за да раздаваш безвъзмездно себе си?

Нобел и Катерина се запознават когато кучето е на година. А обучението продължава още 12 месеца. Тази година фондация „Очи на четири лапи” започва нова програма с 10 лабрадора. Те са на 4 месеца и очакват своите семейства. Целта на проекта е животните да преминават обучението си, заедно със страдащия от диабет още от ранна възраст.

Курсът ще включва 150 тренировъчни часа и ще продължи между 8 и 10 месеца. И ако досега за обучението на Нобел са били нужни две години, с новата програма, само на годинка, лабрадорът ще бъде напълно готов да се превърне в спасител в критични ситуации. 

Ще могат ли медицинските сестри да слагат инсулин в детската градина?

Всеки, който има нужда и иска да приеме в дома си лабрадор-пазител, може да се свърже с Фондация „Очи на четири лапи” и ще бъде поканен на интервю. Цената, която ще трябва да плати е 2000 лв. – само за обучението. Всички грижи до дипломирането на кучето– храна, медикаменти и аксесоари, ще бъдат поети от фондацията. Тя запазва собствеността на кучето до края на живота му, но само, за да поддържа обучението му. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.