Миряни искат укрепване на храма

Църква е на път да се срути заради изкоп на строеж. Миряни излизат с искане за укрепване на храма.

Сред останки вместо в църква: Защо рухна храм в село Черноземен?

Храмът е „Свети Георги”, в софийския кв. „Дървеница” и се е напукал заради наскоро започнал строеж на четириетажна жилищна сграда, алармират от църковното настоятелство. Строителният изкоп граничи с оградата на храма. От районната община пък твърдят, че пораженията са от предишно земетресение.

Руши се една от най-старите църкви в България

„Когато започнаха строителните дейности се разбра, че няма да може да се води нормална богослужебна дейност. В крайна сметка жилищният блок и храмът няма да могат да съжителстват нормално. Разстоянието между тях е по-малко от 10 метра“, заяви представителят на църковното настоятелство г-н Шотев.

Той допълни, че шумът от ремонта ще смущава хората, които посещават църквата. В ефира на NOVA, от своя страна, архитектът Йордан Василев каза, че строежът е напълно законен.

Баба и внуче с обща мисия – да спасят храм

“Този подробен план е от 1998г. и е одобрен. Тогава не е имало възражения, след като е влязъл в сила. Поради появили се води в изкопа, за момента строежът е спрян. В момента се установява дали това е спукан водопровод, или подпочвени води“, обясни още архитектът.

Той допълни, че строителят има намерение да укрепи подстъпите към църквата.

Според представителите на църковното настоятелство на мястото е редно да се построи сграда в подкрепа на функциите на храма, а не жилищен блок.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.