Предложението беше подкрепено и от управляващи, и от опозиция

Рядък случай на съгласие между опозиция и управляващи в парламента. Депутатите решиха да отпадне подоходният критерий за пенсиите на деца, останали без родители. До тук се стигна след разговори с премиера и вътрешния министър. В парламента беше и омбудсманът Мая Манолова, която определи гласуването като победа.

Предложението за подоходен критерий породи дебат в пленарната зала. От БСП и ДПС настояха критерият да отпадне и текстовете да бъдат променени, а управляващите предложиха едночасово прекъсване за консултации с премиера и финансовия министър.

Снимка: Олег Попов

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В крайна сметка управляващите и опозицията постигнаха консенсус, а омбудсманът Мая Манолова определи отпадането на подоходния критерий за сираците като победа.

„Вече няма да има ограничение на подоходен критерий и абсолютно всички деца сираци ще получават финансова подкрепа от българската държава, което е честно и справедливо”, заяви Манолова.

В същото време в парламента пристигна и премиерът Бойко Борисов. Той трябваше да отговаря на депутатски въпрос за това какви са функциите и до кога ще работи Министерството по българското европредседателство.

Премиерът обясни, че Министерството по българското европредседателство е било необходимо, за да гарантира достатъчно административен и управленски опит. По отношение на хората с увреждания и протестиращите майки, той препотвърди: „150 млн. съм им обещал, взели сме решение и финансовият министър го е подписал”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.