Причината е, че сградата – архитектурен паметник е обявена на публична продан

„Или общината, или държавата трябва да купи къщата, в която поетът и революционер Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си”. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с обявяването на къщата, в която се намира музея на поета на публична продан от частен съдебен изпълнител, съобщи БГНЕС.

Кметът на столицата обяви, че след новината за продажба на къщата на Яворов, която е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник, тя е разговаряла с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на културата Боил Банов затова общината или държавата да я придобият.

Фандъкова: Гарантирам, че няма да платя и лев за некачествени ремонти

„Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов”, убедена е Фандъкова.

Къщата е частна собственост от десетилетия. „Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, по състоянието на конструкцията остава тежко”, каза още Фандъкова.

Обявата за търга за къщата на Яворов е публикувана на 11 октомври 2018 г., а имотът, който се намира на ул. „Г. С. Раковски“ в столицата, е оценен на стойност 1 628 758 лева. От обявата става ясно, че с продажбата се занимава частният съдебен изпълнител Мирослав Колев, а търгът трябва да приключи на 16 ноември.

Къщата на Яворов в София функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля.

Наскоро сградата претърпя спешен ремонт, за да може да се включи в инициативата „Нощ на музеите“.

Въпреки че е паметник на културата, в момента къщата е частна собственост. Причината тя да бъде обявена за публична продан е неуредени финансови отношения. До приключване на процедурата длъжникът може да погаси задължението си по всяко едно време.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес