Сградата ще бъде собственост на общината в София

Държавата е готова да отпусне необходимите средства за закупуване на къщата на Пейо Яворов. Сградата ще бъде собственост на общината в София и ще остане музей. Това беше решено след като домът на поета беше изваден за публична продан от съдебен изпълнител. До търг се стигна след неколкократна смяна на собствениците на сградата и неплатени заеми. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че очаква всички варианти да бъдат обсъдени законосъобразно. Според частният съдебен изпълнител Мирослав Колев, който е обявил къщата за продан, законът позволява търгът да бъде спрян.

Фандъкова: Общината или държавата трябва да купят къщата на Яворов

"Спирането е уредено в закона. Ако има издадена обезпечителна заповед по надлежния ред и тя бъде представена. Държавата може както да участва на самата публична продан, така и да постигне споразумение със страните по делото", категоричен беше Колев.

Във вторник настоящият собственик Васил Панчев ще внесе молба за спиране на публичната продажба на къщата-музей на Пейо Яворов, докато не се произнесе съдът. 

Булдозери разрушават емблематичната сладкарница "Феята" (ВИДЕО)

"Къщата е използвана за ипотечен инструмент на кредити. Била е собственост на офшорна компания, после на друго дружество. Финансовата компания своевременно е прехвърлила задълженията си, ипотеката и имота на частното лице на Володя Лозанов", заяви Панчев.

Внучката на Яворов Явора Стоилова се надява собствеността на къщата да прехвърлена на Общината. А надеждата й е вратите на музея да бъдат винаги отворени.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.