Инцидентът е станал в кюстендилско село

54-годишен шофьор на училищен микробус почина по време на движение, докато е превозвал деца след училище. Инцидентът е станал в понеделник в кюстендилското село Слокощица. Минути преди да загине обаче, той успява да спре буса и така предотвратява тежка катастрофа. Учениците не са пострадали. Вероятно става дума за инфаркт.
 

Снимка: Иво Кирилов, Дарик-Кюстендил

След последния учебен час девет деца от Природо-математическата гимназия в Кюстендил и трима четвъртокласници от начално училище “Свети Климент Охридски” се качили в буса, който всеки ден ги превозва до родните им села. Край Слокощица обаче 59-годишният шофьор Румен Архипов внезапно се почувствал зле. Въпреки това, успял да натисне с двата крака спирачката и да намали скоростта. Последвал удар и бусът се забил в ограда край пътя. Пръв катастрофата видял бащата на едно от децата.

Снимка: Иво Кирилов, Дарик-Кюстендил

“Водачът на автомобила беше легнал надясно, на дясната седалка. Отворих вратата, по най-бързия начин изкарах децата навън, защото беше настъпила суматоха. Едни плачеха и след това незабавно предприех действия по оказване на първа медицинска помощ, а именно изкуствено дишане“, разказа родителят на едно от децата Румен Костадинов.

 Въпреки оказаната помощ, шофьорът Румен Архипов издъхнал след минути.

Зов за помощ: Млада майка има нужда от подкрепа, за да пребори рака

“Голям респект и поклон пред този човек и светла му памет, защото до края, с последните си сили, той се е опитвал и е съзнавал, че трябва да спаси децата“, каза директорът на НУ “Св. Климент Охридски, Кюстендил“ Евелина Димитрова.

СКАНДАЛ С ЕКСКУРЗИЯ: Искат ли учители комисионна за всяко дете?

В буса придружаващ учител не е имало. От Регионалния инспекторат по образование обясниха, че отговорността за това, че децата са били сами, е на директорите на училищата.

С учениците, пътували в буса, ще работят психолози. 

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.