Няма да напускаме нито коалицията, нито парламентарната група, добавиха от партията на Валери Симеонов

НФСБ снема доверието си от председателя на групата на „Обединени патриоти” Волен Сидеров. От партията посочиха, че причина за това са посланията и „лъжите”, отправени към Валери Симеонов и Цветан Цветанов по партийната телевизия на „Атака”. Междувременно депутатите на Симеонов обявиха, че Волен Сидеров работи срещу интереса на България и за разпад на коалицията.

"Считано от 17.10.2018 г. народните представители на НФСБ снемат доверието от Волен Сидеров като изпълняващ длъжността председател на парламентарната група „Обединени патриоти“. Народните представители от НФСБ ще се представляват от заместник-председателите на партията Валентин Касабов и Борис Ячев. Публичните изявления и поведението на Волен Сидеров в страната и чужбина (вкл. в Русия) по никакъв начин не следва да се обвързват с ПП НФСБ", заявиха в позиция на депутатите от партията.

Валери Симеонов обяви, че щял да защити достойнството си по съдебен път. А за "клеветническата кампания" нямал обяснение, но предполагал, че обяснението е "личното желание на Сидеров да бъде първи номер в листата на европейските избори на "Обединени патриоти". А "агресивните му нападки" били мотивирани от това, че виждал, че желанието не се сбъдва. 

Партийната телевизия на "Атака" спря излъчване

Волен Сидеров отговори, че въпросът за евролиста още не е обсъждан от Патриотите.

Този, който разваля коалицията, се казва Валери Симеонов. Това, което прави, не е от сега, защото аз имам пред себе си негови изявление още от времето, когато преговаряхме. Той отдавна работи с човек от ГЕРБ, но няма да казвам с кого”, заяви лидерът на „Атака”.

"Коалицията е стабилна. Нямаме намерения нито да напускаме коалицията, нито да напускаме парламентарната група", заяви малко по-късно зам.-председателят на НФСБ и секретар на ПГ на „Обединени патриоти“ Борис Ячев.

От името на депутатите от НФСБ той потвърди снетото доверие от председателя на групата Волен Сидеров заради посланията, отправени по партийната телевизия на партия „Атака“.

Целта е провокация, разбиване на парламентарната група и разбиване на коалицията“, смята Ячев.

Патриотите подкрепиха ръководството на парламентарната си група

Той припомни, че на коалиционен съвет на „Обединените патриоти“ през месец септември бе обсъден въпросът за оставката на Волен Сидеров като председател на парламентарната група и подчерта, че при следващия такъв тя отново ще бъде поискана от депутатите на НСФБ.

Знаете, че телевизия „Алфа“ продължава да излъчва клевети по отношение на Валери Симеонов и на други представители на коалицията. Визирам и Цветан Цветанов. В тези послания на телевизията лично Волен Сидеров отправя клевети и неверни твърдения“, коментира още Ячев.

Колегата му Валентин Касабов пък обвини Волен Сидеров, че с действията си защитава интересите на Русия. „Неговите интереси са да работи срещу България и в никакъв случай това не е патриотизъм“, смята той.

От ВМРО заеха неутрална позиция. „Нямаме желание да заемаме страна в този конфликт. Достатъчно неприятно е, че между нашите двама партньори има такова напрежение. Търсим разговор на коалиционен съвет и се надяваме събитията да са обратими“, подчерта Искрен Веселинов и допълни, че действията на партията му ще бъдат единствено в посока на запазване на коалиционното единство.

Ние имаме позиция за единство на националните сили. Вярваме в държавническото начало на нашите партньори и апелираме към него, за да бъдат преодолени противоречията и правителството да бъде стабилно. Това е нашата отговорност към държавата“, категоричен бе Веселинов.

"Аз съм убеден, че всяка една от партиите има своя ангажимент към управленската програма. Смятам, че различното мнение не означава разпад на коалицията", коментира от своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В сряда от парламента отсъстваха всички депутати от "Атака", но партийната им телевизия възобнови излъчването на програмата си. 

Сидеров поиска оставката на Валери Симеонов

За опозицията напрежението се оказа добър момент за шеги и атаки срещу правителството. 

"Тази тема за разводите ще я оставим на адвокатите да направят изявление", коментира Мустафа Карадайъ от ДПС. А Елена Йончева от БСП определи случващото се като "битка за постове и за разпределяне на финансово влияние" и заяви, че "правителството на ГЕРБ е бедствие за България".

В същото време от опозицията се обединиха – ДПС ще подкрепи вота на недоверие на тема здравеопазване, но със свои мотиви, а БСП щяла да стартира битка за възстановяване на държавността. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.