Общината очаква подкрепа от държавата за закупуване на имота

"Подготвяме се да придобием сградата чрез публичната продан. В момента се извършва обследване за тежести. Задължени сме да пазим интереса на данъкоплатеца", заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов, цитиран от БГНЕС.

Отбелязваме 104 години от смъртта на Пейо Яворов

"Поискахме оценка на стойността на имота от трима международни оценители, за да сме сигурни, че това, което правим, отговаря на обществения интерес”, каза още Чобанов.

Той беше категоричен, че това не намалява желанието на общината да добие обекта, за да поддържа литературния музей в добра форма. Според кмета на София Йорданка Фандъкова общината или държавата трябва да придобие къщата на известния поет и революционер, която бе обявена за продажба от частен съдебен изпълнител.

Къщата на Яворов ще остане музей (ВИДЕО)

Обявата за търга за къщата на Яворов бе публикувана на 11 октомври 2018 г., а имотът, който се намира на ул. „Г. С. Раковски“ в столицата, е оценен на стойност 1 628 758 лева. От обявата стана ясно, че търгът трябва да приключи на 16 ноември т.г. Къщата на Яворов в София функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля. Въпреки че е паметник на културата, в момента къщата е частна собственост.

Един от най-големите български поети на XX век умира на 29 октомври 1914 г. и днес отбелязваме 104 години от смъртта на Яворов. Националният литературен музей организира панихида на гроба на Пейо К. Яворов в Централен гробищен парк – София.

Яворов е не само голям български поети, той е световен поет, каза Атанас Капралов, който е директор на Националния литературен музей. Той подчерта, че ние българите, имаме наистина големи творци, с които можем да бъдем горди и най-малкото, което можем да направим е да пазим тяхната памет. „Защото ние не пазим паметта само на един голям български поет и революционер по този начин, ние просто пазим паметта на България по този начин за днешните и за идните поколения”, заяви той.

Яворов е погребан в Централните софийски гробища до любимата си Лора Каравелова. Благодарение на Инициативния комитет за възстановяване на гроба на Лора Каравелова и със съвместните усилия на Националния литературен музей, Столична община и ОП „Гробищни паркове”, липсващият от дълги години надгробен кръст бе възпроизведен по снимка и поставен на мястото му. Пред паметта на Пейо Яворов се поклониха представители на Националния литературен музей, Столична община, Община Чирпан, къща музей „Пейо Яворов” – Чирпан, представители на Съюза на българските писатели и на Сдружение на български писатели. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.