Вчера 13-годишно момче загина, след като беше блъснат от влак в Русе

13-годишно момче загина, след като беше блъснато от влак в Русе. Вчера по обед  детето се прибирало от училище и минало напряко, пресичайки близката жп линия. От БДЖ съобщават, че машинистът на влака забелязал детето и подал многократен звуков сигнал. Въпреки това момчето не се е отместило от релсите. С него имало още няколко деца, които всеки ден минавали по този път, разказват свидетели.

Дете загина, след като бе блъснато от влак в Русе

„Тук ограничението на скоростта е 50 км/ч, машинистът се е движил със скорост 48 км/ч, забелязал е децата, които наближават линията, подал е многократно сигнал, но има предположение, че понеже в района се извършват ремонти работи, децата може би не са чули.  Трудно се спира влак, разликата между влак и автомобил е доста голяма, този влак конкретно е над 200 тона, спирачният път, измерен след инцидента е около 70 км”, обясни Свилен Гърдев от БДЖ .

На около 100 м от мястото на инцидента има надлез и възможност за безопасно пресичане, но с годините хората са утъпкали пътека точно на мястото, където беше убито детето.

„И оградата не спира преминаващите по нерегламентираните пътеки, въпреки че са изградени надлези на много места по линиите. Подобна е ситуацията и с пресичането по улиците, няма как движението да бъде накъсано на толкова много места, на колкото хората искат да преминават”, обясни  Спасимир Димитров, директор по сигурността в община Русе.

Репортер:  Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.