Първите два опита за откриване на пленарния ден бяха неуспешни

Парламентът започна работа с близо час закъснение поради липса на кворум при първите два опита за откриване на пленарния ден. При първия опит в пленарна зала се регистрираха 111 народни представители от минимум необходимите 121, при втората - 116, при третата - 121.
При първите два опита депутати от БСП бяха в зала, но не се регистрираха. При третия опит от БСП не бяха в зала. От ДПС влязоха след откриване на заседанието.

Причината е Валери Симеонов и протестът на майките, както и скандалът в Държавната агенция за българите в чужбина. Поради този повод ДПС поискаха оставката на Валери Симеонов. Към тях се присъединиха и депутатите от „Воля”. Според Веселин Марешки оставка трябва да подаде и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачнов, защото, според него, той също е отговорен за скандала в ДАБЧ.

БСП поискаха също оставката на Симеонов. Това беше и причината, заради която БСП отказаха да влязат в пленарната зала и да се регистрират.

„Майките на деца с увреждания още са навън. Те добавиха още едно свое искане – оставката Валери Симеонов. Ние се солидаризираме с това искане и няма да се регистрираме в Народното събрание, докато не получим оставката на Симеонов”, каза Крум Зарков от БСП.

„Мнозинството да си осигурява кворум. Така каза Борисов преди 4 години”, коментира Йордан Цонев от ДПС и добави, че не са водени разговори за синхронизиране на действията с БСП.

Кворумът за започването на днешното заседание се събра с гласа на независимия депутат Спас Панчев. В кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ Тома Биков каза: „Със Спас Панчев ли? Дошъл е на работа. Благодарим  му за това, че е дошъл на работа. Загубихме един час в парламента, ще го прежалим този един час, но нека и хората да гледат кой работи”.

Самият Панчев заяви: „Знам, че с моя глас днес има кворум”.

Парламентът гласува на второ четене Законопроект за киберсигурност и Закона за авторското право и сродните му права.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.