Моделът трябва решително да бъде променен, смята председателят на АИКБ

България не може да си позволи да има най-дългото майчинство в ЕС. Ние сме страната с най-много чиновници на глава от населението, най-много служители на МВР. Хората, които вкарват в бюджета пари са много малко, а тези, които консумират от бюджета са много повече. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев в ефира на „Здравей, България”.

Спор за годишния отпуск по време на майчинство

„В България имаме най-дългото майчинство– 58 седмици и то е заплатено на 90% от заплатата. Има държави с под 14 седмици майчинство. След тези 410 високоплатени дни има още 12 месеца, които се плащат с 380 лева и след като се върнат на работа, майките имат право на платен отпуск от два месеца, което е за сметка на тези майки, които не са били две години в отпуск, защото те изработват парите. Това е направено с благородни подбуди – да се увеличи раждаемостта, да се противодейства на демографския срив, но дали е постигнат такъв резултат? От 2007-година се увеличава платеното майчинство , а тогава е бил 137 дни. От 2010 година, когато вече има дълго платено майчинство, има срив на раждаемостта”, обясни той.

Според него моделът трябва решително да бъде променен.

 „Майката, вместо да си стои вкъщи втората година, тези пари трябва да се инвестират в детски заведения, за да може майката да се реализира, да не се дезинтегрира, да не се деквалифицира. Тя като се върне след две години, вече е изостанала в кариерата, оттам получава по-малка заплата, оттам по-малка пенсия. Богатите държави не правят така”, уточни Велев.

Барбара Пейчинова, която е майка на две деца, обясни, че невинаги след първата годинка на детето майката е готова да се  върне на работа, а често пъти проблем се оказва и липсата на свободни места в яслите.

„Липсва подкрепа и мотивация майките да се върнат по-рано на работа, но не смятам, че начинът е да бъдат лишени от избора дали да продължат майчинството си и през втората година. Не винаги детето е готово да тръгне на ясла след първата си годинка. Важно е да бъдат уважени нуждите както на детето, така и на майката чисто емоционално”, каза Пейчинова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.