Хората твърдят, че проблем има от години

Маски за децата в Русе. Този призив набира скорост в социалните мрежи. Родители се организират днес да изпратят децата си на училище с маски на лицето.  Причината -  тревожат се, че всеки ден на път за училище децата дишат замърсен въздух. Организаторите на своеобразния протест призовават още, всеки да снима детето си и да публикува снимките в социалните мрежи.  Хората твърдят, че въздухът в Русе е мръсен от години. 

СРЕЩУ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Протест в столичния кв. "Красна поляна"

„Причината да сме тук е отново мръсният въздух. Преди няколко дни се запали сметището в Русе. Проблемът не е отсега. Ние от години сме принудени да дишаме отровите на няколко предприятия в града, които са известни на всички”, категорични са родителите. В ефира на „Здравей, България” те коментираха още, че въздухът вечер мирише на отпадъци.

Две от мобилните станции са установили, че за денонощието няма констатирани нарушения.

През миналата година жителите на града се оплакаха от замърсяване на въздуха, причинено от френския завод „Монтюпе”. Вече няколко пъти са налагани санкции на предприятието. През септември министърът на екологията Нено Димов каза, че има програма за година и половина, която трябва да въведе специални мерки против замърсяването на въздуха.

София и Русе дишат най-мръсния въздух (ВИДЕО)

В събота отново се организира протест, с който се планира да се затворят подстъпите към „Дунав-мост 2”.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.