В ареста остава и главният секретар на ДАБЧ Красимир Томов

Апелативният спецсъд остави в ареста бившия вече председател на ДАБЧ Петър Харалампиев. В ареста остава и главният секретар на агенцията Красимир Томов. В началото на заседанието днес адвокатът на третия задържан Марко Стойов, каза че оттеглят жалбата срещу определението на спецсъда. Така днес апелативните магистрати гледаха мерките на бившия шеф и на главния секретар.

Гешев: ДАБЧ е най-сериозният случай за корупция по горните етажи

БГНЕС припомня, че прокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина на 29 октомври. Председателят и още над 20 души бяха задържани в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в агенцията. Обвинения бяха повдигнати на четирима, сред които са председателят и главният секретар на агенцията. Специализираната прокуратура внесе в съда искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо трима. Специализираният съд остави в ареста Харалампиев и другите двама, които са главният секретар на агенцията Красимир Томов и Марко Стойов. Четвъртата обвиняема бе освободена преди това срещу парична гаранция.

Колко струва фалшиво удостоверение за български произход в Македония?

Обвиненията към бившия вече шеф на Агенцията за българите в чужбина са за подкуп от 5 000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени, за да задвижат такива документи за българско гражданство. Главният секретар е обвинен, че два пъти повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро. Групата се ръководела от Петър Харалампиев и е започнала да действа почти веднага, след като той встъпва в Агенцията.

Няма издирвани от Интерпол сред получилите българско гражданство

На 5 ноември с решение на правителството Петър Харалампиев беше освободен като председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Харалампиев пое ръководството на агенцията през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г., той бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе“.

Повдигнаха обвинение на шефа на Агенцията за българите в чужбина

Още през февруари 2014 година проверка в ДАБЧ показа груби нарушения при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. Тогава стана ясно, че в периода от 2010 до 2012 има почти двоен ръст на броя на придобилите българско гражданство на основание български произход. От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени. В същото време на хора с български произход е отказвано гражданство. Сигналът за двойните стандарти бе подаден от заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов до главния прокурор, а проверката направена от Върховната административна прокуратура. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.