В петък към Южния полюс потегля първата група от 27-ата Българска антарктическа експедиция

Министерството на образованието и науката отпуска 300 000 лева за построяването на нова модерно обзаведена и оборудвана научна лаборатория в българската база на Антарктида, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Като национален координатор на Националната програма за полярни изследвания МОН финансира и дейностите по оперирането и логистиката на базата през сезон 2018-2019 г. със сумата от 500 000 лева.

В петък към Южния полюс потегля първата група от 27-ата Българска антарктическа експедиция. За остров Ливингстън първи тръгват логистичният екип от осем души, заедно с двама биолози. Те са ръководители на два от осемте финансирани проекта от първия конкурс за полярни изследвания. Научният конкурс за проекти е финансиран от МОН с 200 000 лева. И двата проекта са свързани с изследването на морската акватория около Българската антарктическа база.

През декември и януари ще заминат останалите три групи участници в експедицията. В техния състав са и учените, които ще работят по другите финансирани проекти.

От тази година започва и подготовката на домакинството на съвещанието на Съвета на мениджърите на антарктическите програми. Световната организация координира дейностите по логистиката между отделните полярни държави в Антарктика и Българският антарктически институт е неин член от 1994 г. България ще бъде домакин на поредната среща през 2019 г. Съвещанието е планирано да се състои от 29 юли до 2 август 2019 г. в Пловдив, като ръководител на Организационния комитет е заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес