Повод за разногласията е документ на ООН, който държавите членки на организацията трябва да обсъдят в началото на декември

БСП и ГЕРБ в спор за мигрантите. Повод за разногласията е документ на ООН, който държавите членки на организацията трябва да обсъдят в началото на декември. Според БСП с него нелегалната миграция в Европа ще се превърне в легална. А България ще подпише документа без  съгласието на парламента. От ГЕРБ опровергаха всичките твърдения на левицата. И обвиниха БСП, че вкарват неоснователни, подвеждащи страхове в обществото.    

„Искаме дебат в българския парламента за позиция на България по пакта за миграция на ООН. Искаме премиерът да обясни кой, кога и защо реши да присъдения България към този пакт, който не защитава българския национален интерес и европейските ценности”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Нито България е взимала решение за това дали да се присъедини, дали не. Нито този пакт ще узакони незаконната миграция. Точно обратна е целта - да се спре незаконната миграция и всички държавни заедно да се борят срещу това”, отговори министърът на външните работи Екатерина Захариева.