Главният прокурор поиска имунитета на шестима депутати

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки и заместник-председателят на парламентарната група на партията Кръстина Таскова са се отказали от имунитета си като народни представители, стана ясно по време на брифинг в парламента, предаде БГНЕС. Новината обяви лидерът партията Марешки.

Депутатът от ВОЛЯ Пламен Христов: Ще се откажа от имунитета си (ВИДЕО)

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на общо трима от "Воля", а народният представител Пламен Христов първи се отказа от него. Спрямо тях, по досъдебно производство, започнало в Окръжна прокуратура - Варна, са повдигнати и предявени обвинения за изнудване. По предявено предно искане на главния прокурор, всеки от тримата народни представители е изразил писменото си съгласие за снемане на имунитет, съобразно чл. 70 ал. 2 от Конституцията. Понастоящем делото е прието по компетентност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор, с оглед събраните доказателства, е приел, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на Веселин Марешки, Кръстина Тодорова и Пламен Христов и за престъпление по чл. 321 ал. 6 НК /сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага/. Даденото вече съгласие от народните представители не включва и обвинението за това престъпление.

ДЕПУТАТИ НА ПРИЦЕЛ: Трима се отказаха от имунитета си, Марешки ще мисли

Главният прокурор поиска имунитета на 6 депутати

Според тълкуването в Решение № 10 от 27.07.1992 г. по к. д. № 13/92 г. на Конституционния съд на Република България е необходимо повторно сезиране на парламента. Обвиненията касаят дейност на Веселин Марешки като съдружник и управител на „Фармнет“ ООД – Варна, а на Кръстина Таскова и Пламен Христов като регионални мениджъри, свързана с отправени заплахи за увреждане на имуществото към собственици на аптеки, с цел те да бъдат принудени да поемат имуществени задължения – да закупуват лекарства и лекарствени средства само от „Фармнет“ ООД, при неизгодни за тях условия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.