Унгарски вестник: Груевски е избягал с български паспорт

Никола Груевски не е български гражданин и не е подавал документи за българско гражданство. Това съобщават от българското Министерство на правосъдието във връзка с публикации, че Никола Груевски е избягал в Унгария с български паспорт. Унгария обяви, че Македония все още официално не е поискала връщането на Груевски.

Държавна агенция „Национална сигурност” също  отрече на Никола Груевски да е бил издаван български транспорт. Агенцията е извършила проверка във връзка с публикации в чуждестранни медии, според които бившият министър-председател на Република Македония Никола Груевски е пристигнал в Унгария с български паспорт.

"Установено е, че Никола Груевски, роден на 31.08.1970 г., не е български гражданин и не е подавал молба за придобиване на българско гражданство. На лицето не са издавани български документи за самоличност", подчертават от ДАНС.

По данни на МВР Груевски няма издаден български паспорт, съобщават още от българското правосъдно министерство.

По-рано в четвъртък сутринта унгарското издание "Непшава" обяви, че бившият македонски премиер Никола Груевски вероятно е използвал български паспорт за да избяга от страната. "Направете проверка при българските власти". Това е краткият отговор пред журналист от "Непшава" на представител на унгарското правителство, който отговаря за правните въпроси свързани с молбата на Груевски за получаването на политическо убежище в Будапеща. 

Издадоха международна заповед за ареста на Груевски

Груевски от лятото на 2017 година е без паспорт и има забрана за напускане на Република Македония.

Повечето унгарски медии определят случая като "тежък скандал" поради отношението на властите към Груевски.

Груевски избяга в Унгария

Груевски е осъден на две години затвор по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за 650 000 евро. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.