Другият проблем е отчужденото родителство, за което няма статистика, посочват от Агенцията

Децата са изложени на нови проблеми, които произтичат от факта, че те вече са във виртуалния свят. Там битува онлайн тормозът. Това каза председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова, която откри дискусия за на медиите за предотвратяване на сексуална злоупотреба с деца, съобщава БГНЕС. Дискусията е организирана от Държавната агенция за закрила на детето съвместно с Детския фонд на ООН - УНИЦЕФ България, Асоциацията на европейските журналисти и Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски".

Цветанов: Най-големите опасности за децата са в интернет

„Другият проблем е отчужденото родителство, за което няма статистика. Това са родителските конфликти. Нещо, което трябва да поставим на дневен ред. Така че тормозът се увеличава не само като физически, а и като психически”, очерта д-р Лилова.

 „Най-важното е, когато медиите разберат за случаи на насилие веднага да сигнализират институциите, а не да бързат да си направят репортажа. Да посочват максимум до два факта за лицето и да се стараят да не подават толкова информация, че детето да бъде разпознато. Медиите трябва да спрат да внушават на обществото, че институциите не работят, защото това не е вярно”, обясни д-р Лилова.

До 5 години затвор за домашно насилие

От ДАЗД посочиха още, че сигнали за насилие се приемат и на денонощния им телефон 116 111, където освен да потърсят закрила, децата могат да разговарят с психолози.

Деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски” доц. Теодора Петрова, която е домакин на дискусията заяви, че учат студентите на определени стандарти в професията, които вменяват защита на участниците в медиите. Според нея, за да се реши проблемът с насилието първо той трябва да бъде осъзнат като такъв от обществото. Тя е убедена, че в последните години в сериозен проблем се е превърнало и виртуалното пространство. „Станахме хейтъри в интернет, насилието е част от нашия живот, но не го осъзнаваме и затова трябва да се говори”, добави още Петрова. 

Обсъждането се провежда в навечерието на 18 ноември, когато се отбелязва Европейският ден за предотвратяване на сексуалната злоупотреба с деца. Целта на инициативата е да постави проблема на дневен ред, но също така да призове журналистите етично да отразяват случаите на детско насилие в медиите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.