Коментира бившият директор на „Пирогов” Спас Спасков

Да се преливат средства, съобразно нуждите на здравеопазването, а не да бъдат фиксирани по пера, е по-добрият вариант за бюджета на НЗОК. Такова мнение изрази бившият директор на „Пирогов” доц. Спас Спасков в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Одобрен е проектозаконът за бюджета на здравната каса за 2019 г. (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той коментира декларацията на Българския лекарски съюз, в която се настоява предложението за фиксиране на средства по параграфи да бъде вписано в Закона за бюджета на НЗОК. От БЛС съобщиха, че текстът, според който не може да се прехвърлят средства от перо в перо в бюджета на НЗОК, липсва в проекта на закона.

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене

„НЗОК трябва да има свободата до известна степен да може да регулира и текущо част от процесите в здравеопазването”, коментира доц. Спасков. „Ако бъдат фиксирани средствата, има опасност какъвто и проблем да възникне, да бъде прехвърлено решаването му за следващата година”.

Според доц. Спасков харченето на средствата в НЗОК става по начин, който може да бъде контролиран. Той изрази и положително мнение за директора на Касата и го определи като добър мениджър.

„Трябва да бъде засилен контролът от страна на Здравната каса към лечебните заведения”, допълни доц. Спасков.

Според него в здравеопазването дейностите непрекъснато трябва да се обновяват законодателно.

„Моделът, който досега е работил, до известна степен се износва”, коментира доц. Спасков.  

Бившият шеф на „Пирогов” говори и за демонополизация на НЗОК.

„Частните здравни фондове биха могли да поемат допълнителните услуги. Това да е първата крачка. Втората – частните фондове да работят и по основния пакет услуги”, заяви доц. Спасков.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.