Няма доказателства част от тези пари да са стигали до политически сили или лица, каза Димитър Петров

Над 400 000 лева са намерени в банкова касета на бившия главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина. Красимир Томов беше един от задържаните по време на акцията в агенцията. Той е обвинен, като част от схема за издаване на документи за българско гражданство.

От прокуратурата уточняват, че Томов е декларирал само 60 000 лева - спестявания. Освен него, сред задържаните е и шефът на Агенцията за българите в чужбина - Петър Харалампиев. Държавното обвинение твърди, че арестуваните са издавали нерегламентирано български документи срещу пари.

Иззеха над 400 000 лв. от банкова касета на главния секретар на ДАБЧ

Намерените пари в сейфа на Томов биха могли да бъдат свързани с работата му в агенцията и с обвиненията, които са повдигнати за участие в организирана престъпна група. Това каза в ефира на „Здравей, България” изпълняващият функцията на временен ръководител на специализираната прокуратура Димитър Петров.

Апелативният спецсъд остави в ареста Харалампиев

„Считаме, че имаме доказателства, като това ще бъде конкретизирано в обвинението на съответните лица. Събраните доказателства към настоящия момент според нас са безспорни”, каза още той.

Петров заяви, че към момента няма доказателства част от тези пари да са стигали до определени политически сили или лица: „Нашите данни са, че само Томов е имал достъп до този сейф. Затова считаме, че сумите са съхранявани там. По отношение на въпроса дали суми са вървели към политическа сила или лица, към този етап няма такива доказателства, поради което считам, че не трябва да се прави такава политическа спекулация”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.