Обикновено болестта започва с тютюнджийската кашлица

Днес е Световният ден на хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/, позната повече като болестта на пушачите.  

"Обикновено болестта започва с тютюнджийската кашлица и в един момент се появява задух, който им пречи да изминат и 100 крачки. Тогава търсят нашата помощ и ние доказваме ХОББ". Това каза в ефира на „Здравей, България” пулмологът д-р София Ангелова. "Има две заболявания – хроничен бронхит и белодробен енфизем, които протичат с обструкция на дихателните пътища. Затова нашето послание е всяка кашлица, която трае повече от 4 седмици да се потърси помощ от белодробен специалист", добави тя. 

Всеки 5-ти пушач е отказал цигарите през изминалата година

По данни на Европейската комисия по здравеопазване, България е сред страните, в които между 10 и 15% от населението е болно от ХОББ, съобщи д-р Ангелова: „ Ако приемем, че по тази статистика в България има 500 хиляди пациенти с ХОББ, тревожното е, че в края на 2017 година по данни на НЗОК само 75 хиляди се лекуват от заболяването. Това означава, че има една ниша в ранната диагностика на ХОББ и в активната профилактика”.

Славейчо Йовчев е с тази болест от години. Той е пушач повече от 50 години. „С времето не чувствах нищо, но с напредването на възрастта, получавах задух и умора при ходене", споделя той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.