Тютюневият дим убива по 18 хиляди българи всяка година

В Международния ден за борба с тютюнопушенето една добра новина. 20 процента от пушачите у нас са спрели цигарите от началото на годината, показват данните на Сдружение "Без дим". Всеки трети българин пуши. А общо 21 на сто от хората у нас са бивши пушачи.

„Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз самият съм го правил стотици пъти”, казва великият Марк Твен.

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

Кирил е един от всеки 5-ти пушач у нас, успял да пребори вредния навик.

„В началото качих едни килограми така, както всички казват, някъде около 10 за един месец, но после свалих 5 и се върнах горе долу на старите нива. На моменти ми се е пушило, но не е толкова страшно”, разказа Кирил Найденов.

Според  статистиката у нас мъжете пушат повече от жените. 

А тютюнът и неговият дим убиват близо 18 000 българи годишно. В световен мащаб цифрата е 7 000 000 на година. 

ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ: 6 милиона годишно са жертви на цигарите

„Под един процент не се съобразяват със забраната за пушене и не я спазват”, обясни Елена Дариева, управител на маркетинговата агенция "Екзакта Рисърч Груп”.

Затова от сдружение "Без дим" настояват час по скоро да влязат в сила промените, замислени от здравното министерство за още по-големи ограничения на пушенето на обществени места.

„Ако едно заведение не спазва системно забраната, да има право законът да го затвори”, предлага   д-р Гергана Гешанова от Коалиция за живот без тютюнев дим.

Кирил е съгласен, че у нас никой не спазва закона.

„Наистина навсякъде се пуши, в  някои клубове спазват лицеприятно време до 1 часа, но няма дискотека в която да не се пуши”, споделя и вече бившият пушач Кирил.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.