За какво спорят семействата и преподавателите?

Ученици срещу учители пред Темида. Случаите на съдебни битки, заведени от родители към училището, са на път да се превърнат от изключение в практика. Твърдението е на синдикатите.

По данни на Синдикат "Образование" случаите, в които са заведени дела срещу образователните институции у нас са над 10 - примерите са от цялата страна. А причините родителите да се обърнат към съда за решение са всевъзможни. Една от най-често срещаните -  несъгласие с оценката, която учителят е написал в бележника на детето.

Заради един час по изобразително изкуство синът на Никола се оказва със забележка и предупреждение за преместване в друго училище. 

„Учителката по рисуване искаше да носят резец - детето ми се притесняваше от резеца, защото е много остър и си носеше ножка. И го изкараха виновен, че носи нож в училище”, разказва Никола Стоянов.

Семейството обжалва санкцията, наложена от директора, пред Административния съд в Русе. И печели делото. От Националното училище по изкуствата отказаха да коментират случая пред камерата ни.

„Има учители, които не са прави в дадени ситуации и когато човек започне да си търси правата бива нападан от цялото ръководство”, каза още бащата.

Затова родителите решават сами да преместят детето си в друго училище в града. Това не е първи подобен случай в Русе, твърдят от синдикат "Образование". При другия семейството не било съгласно със срочната оценка, поставена на детето.

„Оценка, която родителят е преценил, че тя ще повлияе на неговия неравен шанс след 7-ми клас и влиянието върху балообразуването”, обясни Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”.

Искове има не само срещу учители, но и срещу непедагогическия персонал. Такъв е случаят в пловдивско училище. Охраната се намесва, за да разтърве биещи се ученици. Впоследствие родителите на едното от децата завеждат дело срещу охранителя, че е упражнил физическа сила. Най-често обаче оплакванията били срещу решения, взети на Педагогическите съвети или от директора.

„Ученик е бил наказан и преместен в друго училище. Родителите първо са се съгласили с това решение. Но в един момент се е явило едно несъгласие и в съда започват наистина да преценяват дали това е правилното решение или не”, каза още Петров.

Дори и да не стигнат чак до съдебната зала, родителите масово подавали жалби към синдиката, твърдят експертите. От просветното министерство обаче са категорични, че нямат данни нито за заведени дела, нито за ръст на оплакванията срещу учители. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.