Ники Хейли заяви, че задържането на украинските кораби е „скандална заплаха”

В понеделник американският посланик в ООН Ники Хейли предупреди Русия, че задържането на трите украински плавателни съда е “скандална заплаха за суверенна украинска територия ” и настоя Москва да намали напреженията, причинени от нейния „арогантен“ акт, съобщава Reuters. Хейли информира, че е говорила с президента Доналд Тръмп и с държавния секретар Майк Помпейо по-рано същия ден и че нейното безпокойство “отразява загрижеността на най-високо равнище.” “Както много пъти е казвал президентът Тръмп, САЩ ще приветства нормалните отношение с Русия. Но действия извън закона, като това, продължават да не ни позволяват подобно поведение,“ е казала Хейли, която е член на кабинета на Тръмп.

НАПРЕЖЕНИЕ В АЗОВСКО МОРЕ: Руски и украински военни в пръв открит сблъсък (ОБЗОР)

“САЩ ще поддържат санкциите за Крим срещу Русия. По-нататъшна руска ескалация от този вид само ще влоши нещата. Това само ще подкопае по-нататъшната позиция на Русия в света. Така ще се вгорчат и понататъшните отношения на Русия със САЩ и с много други държави“, твърди Хейли. Украинският посланик в ООН Владимир Елченко призова международната общност “ да наложи нови санкции по повод ситуацията в района, включително и срещу руските пристанища в Азовско море.” През Съвета той обяви, че засилване на политическия натиск срещу Москва ще помогне за де-ескалация на ситуацията, но същевременно предупреди, че Украйна е „готова да използва всички възможни средства, за да упражним правото си за самоотбрана.” Руският заместник посланик в ООН Дмитрий Полянский е обвинил Украйна за планиране на инцидента и допусна, че причината е в спадналата популярност на президента Петро Порошенко в навечерието на предстоящите през следващата година избори. “Как при тези обстоятелства може да задържи властта? Ясно е – като организира провокация и за пореден път обвини Русия за всичко изкуствено да повиши собствения си рейтинг, обявявайки се за спасител на нацията,” това е казал Полянский пред Съвета. “Това се прави, за да се отменят изборите въпреки твърденията на Порошенко за обратното”, е заявил дипломатът, като е предупредил, че Русия “никога не е предприемала първи удар, но знае как да се защитава.”

НАТО призова Русия да върне на Украйна пленените моряци и кораби

 Елченко отхвърли бележките на Полянски за мотивите, като каза пред Съвета, че инцидентът е „явна заплаха за международния мир и сигурност”, а Русия смесва реалността с фикцията в опитите си да обясни случилото се. Помощник-генералният секретар на ООН Розмари Ди Карло заяви, че Съветът за сигурност на ООН не може самостоятелно да провери какво наистина се е случило.

„Силно призоваваме и Руската федерация, и Украйна да се въздържат от нови действия или от подобна реторика, като им напомняме, че е нужно да поставят под контрол този инцидент, за да предотвратят неговата,” е помолила Ди Карло. 15-членният Съвет за сигурност се е събирал десетки пъти по повод кризата в Украйна след като Русия анексира Крим в 2014 година, но не е в състояние да предприеме никакви мерки, тъй като Русия е една от петте държави в Съвета, която има право на вето. Украинските морски съдове, задържани от Русия, са се опитали в неделя да навлязат в Азовско море откъм Черно море през тесния Керченски проток, който отделя Крим от руската територия, припомня в информацията си Reuters.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.