Конфликтът няма да застраши газовите доставки за България, уверява Теменужка Петкова

Рязка ескалация на напрежението в Черно море. За първи път - сблъсък със стрелба между руски и украински кораби. Русия арестува два украински катера и един буксир с 24 души екипаж. Обвинението към тях е, че са навлезли без разрешение в териториалните й води край Крим.

В Киев твърдят, че са спазили всички изисквания за преминаване от Черно в Азовско море.

В отговор на руските действия президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ за въвеждане на военно положение.

Украинската армия е приведена в пълна бойна готовност, а в акваторията на Черно море беше изпратен американски разузнавателен самолет Боинг. Военното положение позволява на правителството да ограничава демонстрации, да регулира медиите, да отменя избори и да принуждава гражданите да се включват в отбраната на страната.

Украйна обяви военно положение

"Военното положение се въвежда, за да подсилят отбранителните способности на Украйна заради нарастващата агресия от страна на Руската федерация. Това не означава, че отказваме да разрешим кризата и да освободим украинските територии с политически и дипломатически средства”, заяви президентът на Украйна Петро Порошенко.

По-рано Петро Порошенко изиска от Русия незабавно освобождаване на украинците - искане, за което Москва остана глуха и вместо това обвини Украйна в провокация с опасни методи.

"Вчерашният инцидент беше явна провокация. Бяха нарушени ключови принципи не само на морското право, но и като цяло на международното право, в това число и на хартата на ООН”, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

ЕС и НАТО призоваха към спокойствие след сблъсъка край Крим (ВИДЕО)

В неделя сутринта два малки украински кораба Бердянск и Никопол и буксира Яни Капу тръгват от черноморското пристанище Одеса към Мариупол в Азовско море.

Моментът на сблъсъка между Русия и Украйна във водите на Азовско море  - според украинските военноморски сили катерите с 23 украинци на борда са ударени, докато се опитват да напуснат района. Ранени са 6-ма души. Руските служби за сигурност потвърждават, че един от патрулните им кораби е използвал сила, след като украинците навлизат в руски териториални води и твърдят, че са ранени трима украински моряци.

"Когато бойните кораби на една държава пречат и блокират достъпа до пристанища и брегови зони на друга държава - това се счита за агресия според международното право”, заяви адмирал Игор Воронченко, командир на ВМС на Украйна.

Корабоплаването през Керченския пролив е възобновено

Протести избухнаха пред посолството и консулството на Русия в Киев и Харков.

"Много сме гневни. Трябваше много отдавна да прекратим всякакви дипломатически отношения с тази държава”, казва Олексей Рябов, който е сред протестиращите.

Пред генералното консулство в Харков се събраха маскирани националисти и замеряхя сградата със сигнални ракети и с яйца.

"С въвеждането на военно положение тези радикални националисти се чувстват напълно неограничени. Твърдо призоваваме западните спонсори на Киев да усмирят онези, които се опитват да спечелят политически дивиденти с военна истерия, заради предстоящите избори в Украйна”, каза Сергей Лавров.

На 31 март в Украйна предстоят президентски избори, а проучванията на общественото мнение показват, че президентът Петро Порошенко ще ги изгуби.

В този момент се провежда заседание на украинския парламент, който трябва да гласува предложеното от Петро Порошенко военно положение. Той промени срокът му на действие от 60 на 30 дни, за да се гарантира, че то няма да попречи на провеждането на президентския вот.

В Ню Йорк също се провежда заседание на Съвета за сигурност на ООН. Страните членки блокираха искането на Русия за разглеждането на въпроса за нарушаване на границите на Руската федерация. Мнозинството от страните членки подкрепиха териториалната цялост на Украйна.

В Брюксел се състоя и заседание на съвместната комисия „НАТО – Украйна”. НАТО и Европейския съюз естествено застанаха на страната на Украйна, а германският канцлер Ангела Меркел разговаря с украинския президент Петро Порошенко.

Блокадата на Азовско море е неприемлива, двете страни да се въздържат от действия, подкрепяме териториалната цялост на Украйна – това прозвуча от европейските столици.

И въпреки всички призиви, какво може да направи Западът, за да накара Москва да освободи украинците? Да засили санкциите.

Санкции вече са наложени върху Русия, а тя показа, че те й влияят на действията, особено по отношение на анексирания Кримски полуостров.

Балансът между подкрепяне на териториалната цялост на Украйна и разпалване на военен конфликт е много тънък, а инцидентът в Азовско море напомни, че замразеният конфликт може да бъде възпламенен много лесно.

ОПАСНИ ИГРИ: Докъде ще стигне напрежението между Русия и Украйна?

Конфликтната точка е Азовско море - то се намира до най-североизточната точка на Черно море и граничи с Русия, Украйна и Кримския полуостров.

Единственият достъп до него е през Керченския пролив - мястото, където беше построен и мостът, свързващ Крим с Русия. Москва засили значително военноморското присъствие в Азовско море след началото на украинската криза през 2014-та.

По силата на споразумение от 2003-та Русия и Украйна могат да ползват заедно водите на Аозвско море - там Украйна има две стратегически пристанища, планира също така да изгради военноморска база. От месеци Киев се оплаква, че руски кораби не позволяват достъп на украинските плавателни съдове.

А според българския енергиен министър, обтегнатите отношения между Украйна и Русия няма да застрашат газовите доставки за страната ни, защото България имала резервен план, за да не се повтаря кризата от преди години.

„Ние, разбира се, имаме такъв план. Имаме договор за обратен,  реверсивен поток от страна на Гърция, имаме необходимите количества и в Чирен, така че българските граждани трябва да бъдат спокойни. Енергийната ни сигурност е гарантирана. Към настоящия момент доставките на природен газ са в обичайния си режим, няма абсолютно никакви притеснения, няма никакви основания за такова притеснение”, успокои министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.