Украйна е в пълна бойна готовност след морски сблъсък с Русия

 

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание заради напрежението между Русия и Украйна. Киев обвини Москва в нападение срещу техни военни съдове, при които пострадаха няколко моряци. Двете страни е обвиняват взаимно за инцидента в морето източно от Крим. Киев поиска от Русия да освободи задържаните военослужещи.

Украйна е в пълна бойна готовност след морски сблъсък с Русия. Президентът Петро Порошенко предложи въвеждане на извънредно положение. Киев търси отговорност от Москва за нападение срещу техни военни съдове, при което пострадаха няколко моряци.

На кадри, заснети от мостика на един от руските кораби от бреговата охрана, се вижда как плавателният съд удря един от трите по-малки украински съда.

Чуват се и заповедите на командващия офицер, който очевидно цели да предизвика сблъсъка. Украйна обяви пълна бойна готовност на армията, а президентът предложи на парламента да въведе военно положение.

"Военно положение се въвежда, когато се налага страната да повиши своите защитни способности. Особено в условията на засилваща се агресия и потъпкване на международното право от страна на Руската федерация. Но военното положение не означава, че ще спрем да се борим за освобождаването на нашата територия с политически и дипломатически средства. Ще спазваме всички международни договори, включително Минското споразумение", заяви Петро Порошенко.

Около 150 разгневени украинци се стекоха пред посолството на Русия в Киев. Някои от тях хвърлиха бомбички по сградата. Беше подпалена един дипломатически автомобил, след което напрежението спадна.

Руската версия за събитията е съвсем различна. Според Москва трите украински плавателни съда са нарушили правилата, по които се преминава през Керченския проток. Сайтове пуснаха аудиозаписи, за които се твърди, че са от комуникацията между руската брегова охрана и украинците. Там на няколко пъти се чува предупреждение към трите съда да променят курса си.

„Не реагираха на заповедите за незабавно спиране, а извършиха опасни маневри. С цел принудителното им спиране беше използвано оръжие. В резултат в руски териториални води бяха задържани три украински плавателни съда и изпратени в Керч. На тримата леко ранени украински моряци е оказана медицинска помощ. Възможно е да им се повдигне обвинение в углавно престъпление - нарушаване на държавните граници на Русия”, обясни Антон Лозовой, гранична служба на ФСБ.

Според свидетели трите украински плавателни съда са закотвени в пристанището в Керч без видими следи от поражения. Инцидентът предизвика реакции от НАТО и Европейския съюз, които призоваха и двете страни към спокойствие. Според американската посланичка в ООН извънредното заседание на Съвета за сигурност по темата ще е в 18.00 часа българско време.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.