Киев обвини Москва в нападение срещу техни военни съдове, при които пострадаха няколко моряци

Върховната рада (парламентът) на Украйна одобри въвеждането на военно положение за срок от 30 дни. По този начин депутатите одобриха указа, подписан от президента Петро Порошенко съгласно решението на Съвета за национална сигурност. Това се случва след ескалацията на напрежението и сблъсък със стрелба между руски и украински кораби в Азовско море. След удара Русия арестува 2 украински катера и буксир с обвинението, че са навлезли в нейни териториални води край Крим. 

ЗАСЕДАНИЕ НА ООН: САЩ предупреждават Русия, Украйна поиска нови санкции срещу Москва

Първоначално Порошенко обяви, че военното положение в Украйна ще бъде валидно от 26 ноември до 26 януари 2019 г. След това намали срока на военното положение на 30 дни, предаде Ройтерс. 

Президентът отхвърли отправените му от негови опоненти обвинения, че указът предвижда ограничения върху правата на гражданите и отлагане на президентските избори, които трябва да се състоят догодина.

Украинското законодателство относно военното положение предвижда редица ограничения, включителбно ограничаване правото на свободно движение и мирни събрания, налагане на полицейски час, ограничения за медиите, макар че указът на Порошенко не споменава конкретно подобни ограничения, отбелязва Ройтерс.

Единайсетте мерки, споменати в декрета, предвиждат мобилизиране на силите от резерва, организиране на ПВО за важни държавни обекти и спешни стъпки за въвеждане на разширени мерки за киберсигурност и за гарантиране на обществения ред.

ЕС и НАТО призоваха към спокойствие след сблъсъка край Крим (ВИДЕО)

Съветът за национална сигурност и отбрана въведе военното положение след инцидента с нарушаването на руската граница от украински кораби. На службата за сигурност на Украйна е наредено да засили контраразузнаването, режимите за борба с тероризма и секретните операции, както и информационната безопасност.

Всички кораби са задържани на около 20 километра от руското крайбрежие и на 50 километра югозападно от обичайното място за преминаване на кораби по Керченския проток под Кримския мост.

Корабоплаването през Керченския пролив е възобновено

По време на инцидента трима украински войници бяха леко ранени. Те са получили медицинска помощ и няма заплаха за живота им.

Русия възбуди углавно дело за нарушаване на държавната граница и поиска спешна среща на Съвета за сигурност на ООН относно положението в Азовско море.

На спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН Вашингтон предупреди Москва, че действията й пречат за нормализирането на отношенията със САЩ.  НАТО също обвини Русия за ескалацията на напрежението в региона.

Федералната служба за сигурност на Русия вече разпита задържаните моряци.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.