Как ще се отрази на енергийната сигурност на Европа напрежението между Москва и Киев?

Конфликтът в Керченския пролив, където видяхме сблъсък между руски и украински кораби, а Киев и Москва излязоха с различни позиции, тлее отдавна и чрез него всяка от  двете държави постига собствените си цели. Ескалацията на напрежението между Украйна и Киев обаче може да засегне доставките на газ към Европа, включително и България. Това притеснение изразиха експерти по международни отношения в студиото на „Плюс Минус”.

Порошенко въвежда военно положение в Украйна

„Този конфликт има история и това напрежение се нагнетява вече 4 години. След анексирането на Крим Русия продължава със своята доста сериозна експанзия за захващане на Украйна във все по-големи клещи.  Например – изграждането на моста, който направен в Керченския пролив, беше реална провокация към Украйна и въз основа на вече завзетите територии и освен това той беше направен по начин, който допълнително стеснява и без това тесния пролив, тоест затруднява преминаването на кораби. Второ, Русия използва този мост не само за икономическо подпомагане на полуострова, но и за преминаване на оръжия, боеприпаси за подпомагане на сепаратистите в Източна Украйна”, каза бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

ЕС и НАТО призоваха към спокойствие след сблъсъка край Крим (ВИДЕО)

„Колкото и да изглежда нелепо, но този конфликт е удобен и за двете страни. От една страна, Русия дава знак, че няма да позволява да се навлиза в онова, което тя смята за своя територия. Всъщност допреди 4-5 години този район беше неутрална територия, сега той е под контрола на Русия и този контрол се затяга. За Украйна инцидентът е добър повод да привлече внимание, защото догодина предстоят президентски избори. Някои наблюдатели подозират президента Петро Порошенко, че той иска да изостри съзнателно ситуацията, да въведе извънредно положение, което дава извънредни пълномощия на украинските власти по отношение на сепаратистките райони и по този начин веднъж да спечели точки пред сигурния кандидат Юлия Тимошенко, същевременно има и геополитическа протекция – една покана към САЩ да се намесят, защото Украйна излезе от геополитическите интереси на Вашингтон”, коментира ситуацията журналистът Валерий Тодоров.

Корабоплаването през Керченския пролив е възобновено

Керемедчиев обръща внимание на факта, че основните конфликти между двете държави са основно през зимата. „Украйна реагира изключително остро на опитите на Русия да я заобиколи от всички енергийни доставки, които досега преминаваха през украинската територия. С реализирането на „Северен поток 2” и „Турски поток” Украйна ще бъде заобиколена изцяло – от север и от юг. Това, първо, ще отнеме приходи от пренос на газ, второ ще отнеме механизми за противостояние на Русия”, добави Керемедчиев.

Чрез този конфликт Украйна се опитва да предотврати евентуална намеса на Русия в изборите за президент през март догодина, смята Валерий Тодоров.

Целият разговор можете да видите във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.