Народното събрание одобри бюджета на ЦИК

Мнозинството в парламента одобри бюджета на Централната избирателна комисия /ЦИК/. От БСП направиха предложение да бъдат заложени и гласувани в бюджета за догодина 50 млн. лв за машинно гласуване. Малко по-късно обаче предложението беше отхвърлено след бурни дебати в залата.

Опозицията в лицето на БСП направи предложение в бюджета да залегнат 50 млн. лв. за машинно гласуване. Управляващите обаче контрираха. ЦИК няма възможност да осигурява машини за вота във всяка секция, а и не трябвало, защото не спестява време, а освен това подлагало на риск от манипулация вота. От залата се даде пример с Германия и Холандия – страни, които вече се отказаха от машинното гласуване именно поради тези причини. Управляващите предлагат в секции с над 300 избирателя машинно гласуване да има, но такова да няма в секциите в чужбина и в подвижните избирателни урни. Това обаче подлежи на коментар в правната комисия.

БЮДЖЕТ 2019: Пенсиите и заплатите са одобрени окончателно

„Тук става въпрос за запазване на българската демокрация и дали ние сме готови да я браним, защото в крайна сметка днес започваме деня със скандал. ГЕРБ отказват да осигурят нужните средства за машинно гласуване”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

„В Германия Конституционният съд отмени машинното гласуване именно поради съмнения, че може да има манипулация в софтуера”, каза Димитър Лазаров от ГЕРБ.

„Въпросът е някъде по средата. Машинно гласуване трябва да има, трябва да бъде обезпечено, но тези неща трябва да се случат тук по възможно най-икономичния и директния път към това”, каза Йордан Цонев от ДПС.

„ГЕРБ винаги така предлагат нещата. Ние сме „за”, но когато трябва да се изпълни го няма. Г-н Цветанов имам директен въпрос към вас – вие готов ли сте като председател на предизборния щаб на ГЕРБ да изведете ГЕРБ на избори с машинно гласуване”, попита Георги Свиленски от БСП.

„Г-н Свиленски, за цялата демократична българска общност не е забравен случаят „Костинброд”, който го направихте по начин, за да може да го говорите цяла вечер в събота, в деня за размисъл, за държавен преврат”, отговори Цветанов.

Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че пари има, те са заложени в бюджета , но ще бъдат разпределени, когато има условия за плащане.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.