"Ябълката на раздора" - машинното гласуване

Трети ден депутатите гласуват бюджета за догодина. Днес одобриха парите за Централната избирателна комисия, но след скандал, продължил повече от час. Този път ябълката на раздора се оказаха парите за машинното гласуване. Опозицията настояваше 50 млн.лв. да бъдат заделени, за въвеждането му във всички избирателни секции.

„Аз не мога да разбера от какво се плашите”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

А предложенията на управляващите предвиждат машинно гласуване да няма в секциите с под 300 избиратели, както и в чужбина.

„Ние предложихме отпадането на това машинно гласуване за тази критична група, не изцяло”, каза Данаил Кирилов от ГЕРБ.

„Искам да ви кажа, че не е нужно нито да бъдат наемани, нито да бъдат купувани такива машини. Такива машини трябва да бъдат просто направени”, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Джейхан Ибрямов от ДПС: Машинно гласуване трябва да има 

Димитър Лазаров от ГЕРБ пък попита опозицията защо иска точно 50 млн. лева за машинно гласуване.

Дебатите последваха и намеци, че спъването на машинното гласуване е с цел манипулиране на вота. А патриотите отговориха:

„Ако президентските избори и те са били манипулирани, какво правим тогава”, попита Юлиян Ангелов от групата на Обединените патриоти.

Сиди: Патриотичните лидери не трябваше да си говорят през медиите

В края на разискванията картината в залата напомни истинска предизборна кампания.

„Вие готов ли сте да изведете ГЕРБ на избори с машинно гласуване или може да правите избори само с бюлетини, с писане на протоколи и със случая „Арена Армеец „ през 2015 година, когато държахте 15 часа членове на ЦИК, РИК ОИК вътре, да припадат”, попита пък депутатът от левицата Георги Свиленски.

„Г-н Свиленски всички си спомняме „Аферата Костинброд” и манипулациите, държавния преврат. Единственото, което мога да му кажа на г-н Свиленски, че това ще е първата му загуба, като председател на предизборния щаб на БСП”, отговори Цветан Цветанов от ГЕРБ.

В крайна сметка стана ясно – пари за машинно гласуване в бюджета имало. Но били в резерв. И ще бъдат отпуснати, когато се намери доставчик на машините.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.