Пред дипломатите българският премиер изрази надежда, че моряците и корабите ще бъдат освободени

Остра реакция на Бойко Борисов по темата Русия - Украйна.  Премиерът настоя за спешно решаване на кризата и предупреди, че напрежението може да ескалира сериозно и дори да бъде заплаха за България. Борисов не изключи и възможността конфликтът да е създаден изкуствено от трети страни.

„Вярно, в Украйна наближават избори, но Руският президент не е човек, с когото да се шегуваш, особено на тема война! Едни обвиняват Русия, други Украйна, но за нас като съседи, а Черно море ни прави такива, този конфликт е една изключителна заплаха. И той както много пъти се е случвало на Балканите, от нищо може да възникне страховит конфликт. Повярвайте ми, в този район може да се повторят събитията от бивша Югославия. Има абсолютно всички предпоставки- икономически, политически, натрупана омраза. Да се върнат моряците, да се върнат корабите, да се спазват споразуменията”, призова Борисов. Той припомни, че България предстои да изгради газов хъб, „а преговори за пренос и търговия с газ към днешна дата ще се водят изключително трудно”.

Министър-председателят Бойко Борисов направи коментара в Мароко. В столицата Рабат той изнесе лекция на тема „Ролята на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС“. 

Борисов: Мароко е перспективен външнотърговски партньор за България (ВИДЕО+СНИМКИ)

В лекцията си в Рабат премиерът Бойко Борисов отличи ключовата роля и усилията на България в процеса на европейското приобщаване на страните от Западните Балкани по време на нашето председателство на Съвета на ЕС. Министър-председателят подчерта, че приетата от европейските лидери Софийска декларация по време на Срещата на върха в София на 17 май ЕС-Западни Балкани даде силно политическо послание към всички партньори от региона, потвърждавайки ангажимента на ЕС към европерспективата на тези държави. „Когато по време на нашето председателство си избрахме тази тема, бе казано, че дори е безразсъдно. Но това още повече ни амбицира. Неслучайно колегата Ципрас го нарече Балканското председателство“, посочи още Борисов. Българският премиер беше категоричен, че страната ни ще продължи да работи активно за утвърждаване принципа на разбирателство и добросъседство в региона и за постигането на транспортна, енергийна и дигитална свързаност чрез реализирането на регионалните инфраструктурни обекти.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В изказването си министър-председателят Борисов открои изграждането на коридорите 4, 8 и 10 като ключови за свързаността в региона и заяви, че реализацията им ще бъде от изключително значение за конкурентоспособността. „Убеден, че ако всичко това го изпълним, Балканите ще изглеждат по различен начин. Ще дадем възможности на бизнеса, товарите и стоките да се движат по максимално кратки пътища“, заяви още премиерът Бойко Борисов в мароканската столица.

По време на срещата на 4 очи Борисов и мароканският му колега Саад Еддин Ел Отмани обсъдиха възможността за създаване на смесени предприятия в областта на оръжейната промишленост. Обсъжда се и темата за сигурността в региона. От 10 години Кралството води усилена борба срещу Радикалния Ислям.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.