Коментират пулмологът д-р София Ангелова и Иван Велков от Столичния общински съвет

Да се консумират плодове и зеленчуци, богати на витамин А и Е, в периодите, когато има мъгла и повече мръсен въздух. Това посъветва пулмологът д-р София Ангелова в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”. Тя припомни, че всяка година има такъв период.

„Това не е само в София и градовете. Вчера се връщам от Банско и там също не може да се диша. Твърдото гориво увеличава концентрацията на фини прахови частици, но не трябва да се създава паника”, коментира д-р Ангелова.

„В такива дни е желателно да не се излиза навън”. Такъв съвет даде на хората с проблеми с дихателната или сърдечносъдова система общопрактикуващият д-р Борислав Генчев от Горна Оряховица.

МРЪСЕН ВЪЗДУХ: Токсичен смог в големите градове (КАРТИ)

„Хроничноболните заливат нашите кабинети в момента от влошено състояние. Те трябва да ограничат излизанията навън, доколкото е възможно. Да се защитят не с медицинска маска, а с плътно оплетен шал. Това се отнася и за малките дечица”, заяви д-р Ангелова. На здравите хора тя препоръчва да не карата колела и да не извършват други подобни физически упражнения.

Мерките, които се взимат, за да не е толкова мръсен въздухът, коментира Иван Велков, зам.-председател на Столичния общински съвет – партия „Зелените”.

„Формулата е много по-революционно и решително да се тръгне към въвеждането на микросистеми, които да удовлетворят енергийните нужди отделни квартали, райони, кооперация. Най-бързото и достъпно е газификацията. София обаче драстично изостава като процент газифициране от съвременните европейски градове. Но има и модели, които си пробиват път – слънчеви топлофикации”. Това коментира Иван Велков, зам.-председател на Столичния общински съвет – партия „Зелени”.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.