Съветите на финансовия консултант Олег Григоров

Коледното пазаруване започна и тази година ще отделим стотици левове за подаръци на най-близките. Колко точно ще похарчим и как да планираме правилно бюджета си, за да не пазаруваме на кредит?

"На твоя страна": Нови схеми с измами при бързите кредити

Тази година ще сме по- щедри. Разделяме се средно с 330 лева, за да зарадваме близките си или със 100 лева повече от миналата година. С подаръци ще изненадаме предимно тесния семеен кръг, а за колегите и познатите ще сме по-пестеливи.

Под елхата ни чакат предимно дрехи, козметика и играчки. А за да не налага да стягаме коланите след празниците, потърсихме съветите на дипломирания финансов консултант Олег Григоров.

„Сега е Коледа - един хубав дух. Страхотно настроение и всеки иска да зарадва близките си. И поради тази причина всеки човек, всяко семейство прави разходи, които обаче ги смята за извънредни, а те се случват всяка година”, коментира Олег Григоров.

Затова Коледа трябва да влезе в графата: текущи разходи. Защото няма нищо извънредно в празника, съветват експерти. А ако не сме от най- предвидливите.

„Кредитните карти имат огромен плюс. А това е, че имат гратисен период. Тоест няма да има никакво оскъпяване , ако върнеш парите в този гратисен период. И огромен минус, че ако не върнеш парите в този гратисен период, плащаш огромни лихви. Ние имаме финансов инструмент, който има голям плюс и голям минус, целият въпрос е кое от двете ще проявим”, заяви Григоров.

Ако не искате да стартирате Новата година затънали в капана на дълговете , планирайте семейния бюджет предварително и избягвайте кредитите  - и бързите, и…бавните, съветват и специалистите и длъжниците. Действайте така както вътрешното усещане ви показва, че цената на Коледното настроение няма да ви натежи през януари.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.