Народните представители гласуват Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

Социалната реформа е на финалната права. Народните представители приеха квотите за хора с увреждания, които да бъдат назначавани на работа от работодателите. По време на обсъжданията депутати от групата на „Обединени патриоти” настояха от законопроекта за хората с увреждания да отпадне задължаването на бизнеса да наема хора с увреждания и работодателите и съответно да бъдат санкционирани, ако не го правят. Според тях не трябва държавата да се държи като мащеха спрямо бизнеса, а били необходими насърчителни мерки. Към момента законопроектът предвижда работодатели с 50 до 99 работници и служители да наемат поне един човек с трайно увреждане, а тези със 100 и над 100 – двама на сто.

„Аз не мога да приема, че отново през механизма на санкциите, през механизма на налагането на задължителни квоти, ние трябва да налагаме спазването на закона по този начин на бизнеса в България”, каза Валери Симеонов от „Обединени патриоти”.

„Осъзнавате ли, че става въпрос за 1 човек на сто и като казвате, че няма привилегии към работодателите явно не сте запознат с правилниците и законите за хората с увреждания. Нали искаме да ги интегрираме тези хора в работна среда, в обществото. В крайна сметка това е начинът. Дали на работодателите им харесва, или не, ние сме органът, който решава ”, каза Михаил Христов от БСП.

„Това няма да доведе до някаква революция при наемането на работна ръка измежду хората с увреждане. Обидно е отношението към работодателите”, каза в отговор Симеонов.

„Това, което приемаме е неработещо. Валери Симеонов е абсолютно прав”, каза Георги Гьоков от БСП.

Очаква се на днешното си заседание депутатите да гласуват окончателно Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. Дотук се стигна след като години наред майките на деца с увреждания протестират с искане за радикална промяна. Недоволството им беше причина да издигнат и палатков лагер до парламента. Според промените от догодина хората с увреждания ще получават по-голяма финансова подкрепа.  Въвежда се индивидуална оценка на потребностите, а изцяло нова агенция ще отговаря за хората с увреждания в бъдеще. В Закона на Мая Манолова се предвижда всички нуждаещи се да ползват личен асистент. 

Мая Манолова: Не се боря само за правата на Иванчева, а за всеки арестант

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.