Те са от Китай, Корея и Франция

Трима инвеститори, от Китай, Корея и Франция, проявяват интерес към строежа на АЕЦ "Белене". Това стана ясно от изслушването на енергийния министър Теменужка Петкова в парламента. Процедурата по избор ще може да стартира в началото на 2019 г., а до края на следващата година има голяма вероятност да бъде избран и самият инвеститор.

България ще иска участие на наши фирми в строежа на АЕЦ „Белене“

Условията към него са цената на проекта да е под 10 млрд. евро, срокът за пускане в експлоатация да е до 8 години и да представи концепция за реализация на електроенергия. 

 

Страната ни ще участва с блокираща квота през НЕК, през целия период на изграждане и експлоатация на централата. Не всички депутати, обаче смятат, че изграждането на АЕЦ "Белене" е необходимо.

 

"Един крупен външен инвеститор би могъл да влезе в държавата и по този начин да предложи дъмпингови цени. Така може да постави под влияение енергетиката", заяви Валери Симеонов от Обединените патриоти, НФСБ.

ПРОЕКТЪТ "БЕЛЕНЕ": Трябва ли да получи България ново одобрение от Еврокомисията?

Теменужда Петрова смята, че няма как един инвеститор да вложи своя ресурс, а след това да си позволи да предлага продукцията си на дъмпингови цени. Тя добави, че в разработената процедура е предвидена комисия, която ще включва експерти от различни области. Ще има и консултантски екип.

Какво още казаха депутатите вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.