Губернаторът на Северна Каролина обяви извънредна ситуация в 100 окръга

Повече от 300 000 прекъсвания на електрозахранването бяха причинени от силни снеговалежи и снежни бури в Северна и Южна Каролина и няколко други щати в САЩ. 

СНЕЖНА БУРЯ В САЩ: Отмениха 1400 полета в Северна Каролина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър съобщи, че лошото време може да остави до 500 000 потребители без светлина и топлина. В момента тази цифра е близо 240 000. Проблеми с електроенергията има и в щатите Алабама, Джорджия, Тенеси и Вирджиния, предаде ТАСС.

"Снегът и ледът кара картината през прозореца ви да изглежда празнична, но не се подлъгвайте. Тази буря може да бъде коварна, особено ако опитате да шофирате", каза Купър. 

Губернаторът Купър горещо препоръча на населението в навечерието на Коледа да се въздържа от пътуване с частен транспорт. "Останете там, където сте, у дома. Подгответе подаръци, украсете коледните елхи и гледайте футбол", пише той в Туитър.

Губернаторът обяви извънредна ситуация в 100 окръга до 10 декември включително. За оказване на помощ на спасители и жители бяха мобилизирани 143 служители от Националната гвардия на САЩ, 43 превозни средства с висока проходимост и 14 камиона.

"Ако не ви се налага да излизате - останете си вкъщи. Ще падне много сняг, което добавя към катастрофите всякакви инциденти със шейни, АТВ-та и ски", каза Джон Шелтън, спасителна служба на община Съри.

Над 1 000 самолетни полета бяха анулирани на международното летище Шарлът (Северна Каролина) поради неблагоприятно време. Според Ню Йорк Таймс, тази цифра във всички въздушни портали в Северна и Южна Каролина надхвърля 1 300 души.

Снеговалежът значително затрудни движението на сухопътния транспорт. Получени са данни за 509 пътнотранспортни произшествия и повече от 1 000 обаждания от шофьори на автомобили, затънали в снега.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.