Президентът организира дискусия "Избори-прозрачност и доверие"

Трябва да търсим всички възможни механизми процентът на недействителните бюлетини да бъде драстично намален, заяви държавният глава Румен Радев при закриване на дискусията „Избори - прозрачност и доверие“, която се състоя на „Дондуков“ 2, съобщават от Президентството. В срещата участва вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на законодателната и изпълнителната власт, експерти от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния процес.

ПРОМЕНИ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС: Видеонаблюдение във всяка секция и без номера в бюлетините

В края на срещата президентът обобщи, че в хода на обсъждането участниците са набелязали потенциални организационни, законодателни и технологични проблеми при провеждането на изборите и призова за паралелен подход при решаването им.

По думите на Румен Радев е недопустимо при избори, особено парламентарни, делът на недействителните бюлетини да е висок, например 6 процента, и да остава съмнението, че в техния брой има и действителни бюлетини, които обаче са подменени при предаването. Според президента е важно обществото да осъзнае, че това не е проблем само на партиите коя сила колко процента е спечелила. „Това е проблем на нас – гражданите, защото това означава подмяна или изкривяване на нашия вот“, заяви Радев и посочи, че така се отнема представителността в управлението с всички произтичащи последствия.

При висок процент недействителни бюлетини трябва да има видеонаблюдение, като законодателят е необходимо да посочи как точно да бъде регламентирано, така че да има ефект и да не се нарушават правата на гражданите и тайната на вота, заяви президентът. По време на дискусията подкрепа срещна предложението на Румен Радев да бъде премахнат т.нар. втори протокол, който получават секционните избирателни комисии, и беше предложено въвеждането на цялостен документ за резултатите от преброяването в СИК.

Румен Радев подчерта, че трябва да се наблегне на подбора, подготовката и обучението на членовете на СИК, защото това е важен въпрос, който ще стои на дневен ред, независимо какви технически системи бъдат въвеждани. Държавният глава определи като недопустимо решението да се ограничи машинното гласуване и да не се разпише срок за въвеждането му. „Не казвам, че машинното гласуване е панацея, но това е един механизъм, който драстично ще ограничи недействителните бюлетини, манипулацията с вота и с протоколите, и ние не можем да го пренебрегнем“, заяви Румен Радев. Той призова също за ясни срокове и правила за въвеждането на електронното дистанционно гласуване. „Усилията твърдо трябва да продължат, защото неминуемо на един етап, исторически ще се стигне до това и колкото по-бързо и по-надеждно, толкова по-добре“, отбеляза държавният глава. Президентът посочи и ролята и отговорността на Министерския съвет за обезпечаването на изборите и изрази съжаление, че на дискусията не присъстваха негови представители.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.