Претърсени са около 10 къщи

След атентата в Страсбург жандармерия и полиция блокираха едно от предградията на града. Има информация, че органите на реда са по следите на стрелеца от Коледния базар. Има информация и за петима арестувани. 

Продължава издирването на атентатора от Страсбург, жертвите са вече 3

Над 5 часа продължи спецакцията в едно от предградията на Страсбург. Става въпрос за място, където, според местните власти, има хора с радикални настроения. Тежко въоръжени полицаи претърсваха около 10-тина къщи.

Властите официално казват, че са събирали улики и доказателства около случая, а неофициално във Франция медиите твърдят, че във вторник е имало между 4 и 5 ареста. Предполагаемият стрелец обаче все още е на свобода.

Местните жители в блокираното предградие са изнервени, говорят за стрес, за настроения. Те настояват да има бърза реакция на всичко, което се случва в Страсбург.

СЛЕД АТЕНТАТА В СТРАСБУРГ: Страх във Франция, нападателят се издирва (ОБЗОР)

Спецчасти обсъдиха един от най-горещите квартали, местата, където живеят около 10% от радикално настроените ислямисти. Разпространена е снимка и подробна информация. Издирва се мъж около 1.80 см., с брада и белег на лицето. Властите призовават за съдействие, но предупреждават, че е опасен и разследван за радикален ислям. Проверява се общежитието, в което е регистриран стрелецът.

Официално властите не съобщават за арест. Чакането на новини обаче нагнетява напрежението. През цялата нощ стотици хора оставяха запалени свещи на Коледния базар в града.

" Това е един от най-красивите коледни базари във Франция. Престъпността не познава граници. Има около 4 000 души, които притежават специални досиета, но и конституционни пречки, които не позволяват тези хора да бъдат вкарани в затвора", каза председателят на Европейската асоциация "Кирил и Методий" Христо Христов.

Френското правителство призова "жълтите жилетки" да отменят планираните големи протести във Франция през уикенда.

Всички училища, спортни и културни зали в Страсбург отвориха врати. За ученици се подготвя и българската школа в града.

"Децата от малки разбират, че има добро и зло и че на злото трябва да се реагира", каза директорът на българското училище в Страсбург Лидия Михова.

Коледният базар остава затворен поне до петък.

ВСИЧКО ЗА ТЕРОРА В СТРАСБУРГ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.