Равносметката прави социологът Боряна Димитрова

„Има известни противоречия между индивидуалните очаквания и оценката за развитието на страната. Точно, защото виждаме тези противоречия и ги смятаме за едни от съществените, които ще определят хода на следващата година, сме нарекли проучването ни „В клопката на оптимизма”. Така социологът Боряна Димитрова коментира изследването на "Алфа Рисърч" за икономическото развитие на България за отминаващата година. Тя допълни, че след 2013 г. оценките вървят нагоре. Според нея може ясно да откроим спад на негативните мнения.

„Очакванията за следващата година са още по-впечатляващи - 57 на 12 % са тези, които очакват още по-добра година в личен план”, каза още Димитрова в студиото на „Здравей, България”.

Димитър Ганев, „Тренд”: Тежките месеци за властта ще дойдат в началото на 2019 г.

Социологът допълни, че има връзка между икономическо състояние на държавата и личната оценка на хората.

„През последните пет години виждаме ръст на работните заплати. 51 % твърдят, че това, което работят или учат, им е интересно. Историческият опит сочи, че големите социални протести се формират тогава, когато има период на относително икономическо благопучие. Тогава хорат имат свръхочаквания. Такива наблюдаваме и в момента. Ако тези очаквания не бъдат оправдани, тогава често ставаме свидетели на граждански протести и нови политически избори", смята социологът.

Според нея голямото предизвикателство за следващата година е дали оптимистичните очаквания ще се превърнат в реалност и какво би се случило, ако това не стане.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.