Липсват и почти всички месингови чучури от чешмите

Откраднаха бронзовата статуя на Аполон Медикус до чешмите с минерална вода в центъра на София. Освен произведението на изкуството, липсват и почти всички месингови чучури от чешмите на бившата минерална баня.

Емблематичната за софийските чешми с минерална вода статуя на Аполон Медикус вече няма да радва софиянци. Авторът й - скулпторът Георги Чапкънов е изумен от дръзката кражба.

"В България е тъй! Тук няма ред, няма отговорност - като започнеш от най-първия до най-последния - един хаос невъобразим! Как да се радваш, че живееш в такава държава", коментира скулпторът.

Липсата на 80-килограмовата статуя от чист бронз възмути хората, които пълнят бутилките си с минерална вода.

"Докато не се направи нещо за тези метали, които се изкупват, няма да стане нищо”, каза възмутен гражданин.

Откриха музея за история на София

Това е вторият опит за кражба на ценната скулптура. Преди няколко години статуята беше отрязана, но опитът да бъде пренесена - осуетен. Този път обаче Аполон Медикус няма този късмет.

Нито една от близките камери не е успяла да заснеме местопрестъплението, тъй като няма обхват до мястото. Камерите на Музея за история на София обаче хващат друг злосторник. Крадецът издебнал охраната, която заключвала музея и правила проверка на залите. През това време мъжът с качулка изтръгнал почти всички месингови чучури на чешмичките.

„Не са рязани. Така са монтирани, че след по-силно разклащане, буквално могат да бъдат изтръгнати! За да могат днес гражданите на София да използват все пак тези чешми сме сложили временни – пластмасови”, обясни доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова

Полицията работи и по двата случая. Засега заловени за кражбата няма.

По халати пред Централната баня: Граждани организираха флашмоб

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.