Бяха отмъкнати статуята на Аполон Медикус и месинговите чучури от чешмите

Издирват се извършителите на кражбите от Централна баня. Задигането на статуята Аполон Медикус е заснета от видеокамери. Кадрите вече са предоставени на МВР. Освен произведението на изкуството, липсват и почти всички месингови чучури от чешмите на бившата минерална баня.

„Престъпленията са две. Едното е извършено на 5-и, а другото на 16-и декември. Първо са откраднати чучурите и няколко дни по-късно е отмъкната и статуята. И двете кражба са извършени през нощта. Пазарната цена от метала е незначителна. По-скоро това е хулиганска постъпка. Не е ясно дали двете деяния са извършени от един човек”, обясни в „Здравей, България” зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Откраднаха статуята на Аполон Медикус от Централна баня

От своя страна бизнесменът Павел Дамянов предложи на крадците да изплати анонимно в десетократен размер сумата, която те биха спечелили от бронза. За него това са емблематични чешми, които радват софиянци.

„Ако статуята и чучурите не бъдат върнати, ще се направи нова отливка. Разговаряхме и с автора на произведенията – скулпторът Георги Чапкънов. Така ще възстановим откраднатото", допълни Чобанов.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.