И управляващи, и опозиция обаче отхвърлят възможността за програмен кабинет

След речта на Ахмед Доган - реакции на двата полюса. Идеята на почетния председател на ДПС за съставянето на програмно правителство не срещна подкрепата на партиите в парламента.

Доган поиска програмен кабинет с участието на всички парламентарни сили

В последния ден от политическата 2018 г. ехото от речта на Ахмед Доган отзвуча в парламента. Според опозицията формулата за програмен кабинет била невъзможна, а предсрочните избори неизбежни. За Обединените патриоти съставянето на нов програмен кабинет било „фантастични хипотези”, а ГЕРБ от своя страна затвърдиха позицията си, че парламентарното мнозинство е стабилно и няма курс за предсрочни избори. Всички депутати отхвърлиха идеята за програмен кабинет с участието на всички парламентарни сили.

„Бих направил препратка към най-известната книга на Джером Джером. Или трансформирано на български - по отношение на неговите идеи там за не знам си какъв кабинет, бих казал: Дръндарска кокошка просо сънува”, заяви депутатът Валери Симеонов.

„Към настоящия момент имаме парламентарно мнозинство”, заяви Цветан Цветанов.  

По отношение на призива на Доган, да не се позволява на управляващите вътрешнопартиен разпад, от ГЕРБ си оставиха вратичка.

„В момента мнозинството има своята обществена подкрепа. Евроизборите могат да бъдат един атестат за тези думи на г-н Доган”, смята Цветанов.

А левицата определи диагнозата на почетния председател на ДПС като добра, но със забележка.

„Правилна диагноза с грешно лечение. Програмно правителство, зад което да застанат всички представени в парламента партии, е невъзможна формула. За нас този парламент е изчерпан. Изходът е предсрочни избори”, заяви Корнелия Нинова.

Според Доган обаче в момента няма нужда от предсрочни избори. С това се съгласиха от ГЕРБ.

„ДПС имат може би повече отговорно поведение на моменти, отколкото Българската социалистическа партия”, каза още Цветан Цветанов. За ГЕРБ Сергей Станишев можел да бъде двигателят, който да поведе социалистите в правилната посока.

Докато в кулоарите все още се чуваше ехото от речта на Доган, председателят на ДПС затвърди тезите му.

„Ние много сериозно работим върху програма за ускорено догонващо развитие на страната. Нужно е да дадем своя принос и своя дан в подкрепа на държавата, държавността и гражданите. Лидери, като г-н Доган се раждат веднъж на 100 години”, заяви Мустафа Карадайъ.

Първият работен ден на депутатите през новата година е 11 януари.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.