То беше причинено от вулканично изригване

„Броят на загиналите до момента е 222 души. Над 800 са пострадали. Издирваме 30 души“, съобщи говорителят на индонезийската Агенция за предотвратяване на стихийните бедствия Сутопо Пурво Нугрохо. Властите се опасяват, че броят им ще се увеличи.

 

 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Цунамито ударило бреговете на Зондския пролив, който разделя островите Ява и Суматра. Предполага се, че е било предизвикано от подводно свлачище в резултат на изригване на вулкана Анак Кракатау.

Няма пострадали българи при цунамито в Индонезия

 "Сензорите са отчели активност в 21.03 часа местно време. В същия момент регистрирахме пик и от станцията на остров Сертунг. Това потвърждава, че цунамито е в резултат от вулканичната активност на Анак Кракатау", обясни Рахмат Трионо от Индонезийски център по метеорология и геофизика.

Свидетели разказват, че не са усетили трус и нямало никакво предупреждение, че може да ги грози опасност. Туристка, която опитвала да снима вулкана през нощта твърди, че вълните са били поне две, като втората била много по-голяма: 

„Водата дойде много бързо. Хората се опитах да бягат, но вълната ги събори и отнесе някои от тях."

Според местни медии, животът на хиляди хора, които са в крайбрежните райони, е в риск. Лошите атмосферни условия затрудняват спасителните операции и евакуацията в района.

Аматьорски запис на концерт на популярна местна група е уловил момента, в който идва вълната. Двама от членовете на групата са в неизвестност.

 

"Повечето жертви са местни хора, които са имали сергии или друг малък бизнес на брега. Сред загиналите има и туристи", съобщи Нана Сукмана, директор на регионалната агенция за борба с бедствията.

Болниците по двата бряга на пролива се напълниха с много повече хора, отколкото е капацитета им. Спасителни екипи са изпратени от всички краища на страната, формират се и доброволчески отряди за издирване на изчезналите. 

В Индонезия често има мощни земетресения и вълни цунами. Такова явление, предизвикано от подводно свлачище, обаче, е сравнително рядко. Островчето Анак Кракатау се намира на мястото, където преди 135 години е било най-голямото вулканично изригване, регистрирано от човека. Вулканът Кракатау избухва с мощността на хиляди атомни бомби. Цяла година на Земята е поне с 1 градус по-студено заради вулканичната пепел във въздуха. Преките жертви са десетки хиляди. На мястото на изчезналия остров Кракатау, в резултат на нови изригвания,  началото на миналия век се появява сегашния Анак Кракатау.

Индонезийските власти признаха, че липсва система за ранно предупреждение за цунами при изригвания на вулкани. Това съобщи днес ръководителят на центъра за 
предотвратявания на земетресения и цунами към Агенцията по метеорология, климат и геофизика Рахмат Трийоно.

"Механизмите за ранно предупреждение, с които разполагаме към момента, са свързани най-вече с тектонични явления, а не с вулканични", съобщи Трийоно, цитиран от новинарския портал "Детик".

ВСИЧКО ЗА ТРАГЕДИЯТА В ИНДОНЕЗИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.