За първи път в България 5-годишно дете беше оперирано лапароскопски от вроден дефект на бъбрека

Ново постижение в щадящата хирургия. За първи път в България 5-годишно дете беше оперирано лапароскопски от вроден дефект на бъбрека.

Когато навършваш пет, над тортата със свещички в главата ти със сигурност се въртят хиляди желания. Да завършиш годината в болница, едва ли е едно от тях.

Ако не беше болницата обаче, Антоан вероятно никога нямаше да срещне доц. Калоян Давидов, благодарение на когото днес отново е здраво дете. 

„Не много често, но повръщаше, без да има видими причини за това. Мислехме, че е от дадена храна или нещо такова, но се оказа, че проблемът е много по-различен и няма нищо общо със стомаха му”, разказа майка му Евелина Христова.

САМО ЗА ДЕН: Хиляди българи събраха парите за лечението на малката Велина

„Проблемът всъщност е в бъбрека. Ако го сравним с фуния, в случая на Антоан, гърлото й е по-тясно от обикновено”, обяснява ни доцент Давидов. Така бъбрекът работи, но урината трябва да преодолее налягане, за да излезе.

Ако операцията не се направи навреме и положението се влоши, може да се стигне дори до отстраняване на органа.

„Предложихме на майката да направим тази корекция лапароскопски, тоест с четири малки дупчици, които позволиха Тони да стане и да ходи на следващия ден. И на седмия или осмия ден след операцията, най-голямото притеснение на майка му е това, че гони котката вкъщи”, обясни доц. Калоян Давидов.  

В "Пирогов" спасиха живота на бебе с безкръвна операция

„Не знам и аз как да го опиша – представете си сега синът ми в какво състояние щеше да е, ако беше отворена операция, тежка, а и втора такава да трябва да се прави. Въобще нямаше да стои и да си сглобява пъзел сега”, сподели майката.

Доц. Давидов и екипът му вече имат няколко стотин лапароскопски операции зад гърба си. Но точно такава - за първи път.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.